mandag 19. juli 2010

Strandkrabbekraft

Jeg forsøkte å lokke guttene mine til å fiske strandkrabber i dag. Tanken var at jeg skulle ha mengder med krabber - slik det alltid pleier å være etter at de hvinende av glede har beseiret minst to bøtter og en stor balje med illsinte og evig kjempende strandkrabber. Vanligvis går byttene i sjøen igjen, og vanligvis får jeg den merkelige følelsen av at vi har fanget noe til ingen nytte. Heldigvis overlever de stort sett oppholdet sitt på brygga og lever ubekymret videre etter at de havner i vannet.




Men nå er det andre tider.

Enten er det darwinisme i praksis eller så er det byggevirksomheter ved brygga i fjor. Uansett har det nesten ikke vært en eneste krabbe å spore denne sesongen, og vi måtte utstyre oss med strandkrabbeteine og tillatelse fra naboen om at vi kunne fiske krabber fra deres brygge før vi klarte å klore sammen nok krabber til en liten kraftgryte.

Dette var ikke som i gamle dager, nei. Da jeg var liten og vi lå på brygga med rumpa i været hele sommeren og fanget flere krabber enn vi klarte å telle. Krabbene var det uendelige mengder av.

Vel, vel. Det ble nok krabber til en liten gryte og her er hva jeg gjorde. Kilden er rett og slett litt forskjellige oppskrifter. Noen oppskrifter legger nemlig opp til at krabbene skal fiskes opp av kraftgryten igjen - men dette var vanskelig siden mange av krabbene mistet både klør og bein i møtet med det kokende vannet. Andre oppskrifter legger opp til at krabbene allerede når de skal freses i olje har måttet se døden i øynene. Og det var det mest tricky siden jeg ikke visste hvordan man skulle ta livet av krabber - bortsett fra å legge dem i kokende vann. Og atter andre la opp til at man skulle spise krabbene også.


Her kommer derfor min versjon:

Først freste jeg et par gulrøtter, en liten fennikel, en håndfull sjarlottløk, en bunt bladpersille fra hagen og tre-fire fedd hvitløk i en raus gryte med olje. Deretter hadde jeg i restene av en kartonghvitvin - omtrent et par dl. Det hele kokte litt inn før jeg spedde på med vann, tilsatte litt salt og hadde krabbene i. En etter en, slik at kraften fikk et skikkelig oppkok mellom hver krabbe - sånn at de døde momentant. Deretter fisket jeg alle krabbene opp igjen, klippet dem i to og la de tilbake i kraften. Det hele fikk koke i omtrent en halv time. Så silte jeg kraften, og nå står gryten på ovnen klar til neste etappe.





Hva kraften blir til, kommer i eget innlegg.

1 kommentar:

  1. Det varierer med krabber her på brygga hvert år også. I år har det ikke vært så verst - og etter å ha lest ditt innlegg skal barna få i oppdrag å fiske krabber for meg. .Mon tro hva de synes når de ikke får lov å slippe krabbene løs, men at mor skal koke de...

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.