mandag 13. desember 2010

Kamchatka krabbe - kongemat!

Vi spiste kamchatkakrabbe i helgen, eller kongekrabbe som det også kalles.

Kamchatkakrabbe er et godt utgangspunkt i flere typer retter - som fiskesuppe, risotto eller annet - men det er veldig godt å spise krabben naturell med godt brød og hjemmelagede majoneser også.
Først litt fakta: Kamchatkakrabben blir sett på som en uønsket art i norske farvann vest for Nordkapp. Det er en stillehavsart som opprinnelig ble satt ut i Murmanskfjorden i perioden 1961-1969, og den spredte seg deretter nedover langs den norske kysten. I dag er det funnet enkeltindivider av arten helt ned til Sotra utenfor Bergen. WWF Norge mener kongekrabben bør fjernes fullstendig fra norske farvann siden den er en uønsket og introdusert art, mens norske myndigheter forvalter krabben som en viktig og lønnsom ressurs. Det hersker uenighet om hvordan man skal håndtere kongekrabben idag, men det er et faktum at den sakte sprer seg nedover langs kysten. Samtidig er kongekrabben den sjømatarten som gir aller best inntekter for norske fiskere. Fisket foregår etter kvoter og det er politikerne som til syvende og sist fastsetter kvoter for kommende års sesong. Problemet er at myndighetene ønsker en stabil bestand øst for Nordkapp, mens de vil hindre at bestanden vokser vest for Nordkapp.


Og mens de lærde strides om hvordan man skal angripe den kongelige krabben, koser vi oss med det møre kjøttet som nesten er litt søtlig på smak. Kongekrabbe er dyrt, men man trenger ikke de store mengdene for å dekke behovet for en middagsporsjon. Dessuten er kamchatka genialt fordi det ikke medfører så mye gris som når man renser reker eller krabbe. Man kan derfor fint sitte i stua og spise krabbe og det er ikke nødvendig å vente på sommer og terrassevær. Skallet er mykt og det er lett å rense beina for kjøtt.

Vi spiste som sagt kongekrabbe på lørdag. Kongekrabbe kokes i rikelig vann som er tilsatt dobbelt så mye salt som sukker. I en gryte med omtrent 5-6 liter vann bruker vi en neve sukker og to never med salt. Etter at vannet har fått et skikkelig oppkok, tilsettes krabben. Den skal koke i omtrent 15 minutter.

Avkjøl krabbebeina og klipp dem deretter opp i ti centimetersbiter, da blir de enkle å håndtere.

Servér med nybakt loff, eller focaccia som jeg baker når jeg skal lage noe jeg vet blir bra, majones, sitron, dill og gjerne enda en hjemmelaget majonesbasert saus. Mannen pleier å lage en slik, så oppskriften nedenunder er helt og holdent skrevet med påholden penn.


Dette trenger du
Majones (gjerne hjemmelaget)
Kremfløte
Sitron
Dill
Chilisaus
Tabascosaus
Evt. ketchup
Salt og pepper

Slik gjør du
Pisk kremfløten til krem. Bruk omtrent 1 del krem på to deler majones, eller finn ditt eget mengdeforhold - her er det fritt frem. Hakk dillen og bland den med majonesblandingen. Mannen min bruker masse dill, slik at den ser grønn og frisk ut. Smak til med sitronsaft, salt, pepper, chilisaus, tabascosaus, evt. tomatketchup. Den skal være lys rosa på farge, etter de røde sausene. Smaken blir aldri helt lik, hvilket betyr at dette er en typisk slumpeoppskrift. Men den er utrolig god som tilbehør til reker, krabber, til og med hummer og kongekrabbe!

Restene etter saus og krabbe blandes sammen og nytes til frokost dagen etter. Om det er noen rester, da.

2 kommentarer:

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.