søndag 20. februar 2011

Minimarengs


Da jeg skrev innlegget om køppkeiksene med kaffekrem forleden dag, lovte jeg dere oppskrift på minimarengs.



Utagerende majonesproduksjon fører ofte til et lite overskudd av eggehviter her i huset. Om jeg ikke har andre planer, ender det ofte med at jeg lager marengs. Det kan brukes til å ha i kakaoen dersom det er upraktisk å ta med krem (på tur), man kan pynte kaker med marengs som ikke er så store,eller - som mine gutter sverger til - de kan spises som de er.

Hobbykokken har tidligere hatt en grundig gjennomgang av temaet marengs, hvilket gjør jobben lett for meg. Hos Hobbykokken kan dere lese om de ulike marengstypene, litt om hvilke marengsfeller man kan gå i og hva som skal til for å lykkes.

Etter en kjapp repetisjon av dette, ser jeg at det er fransk marengs jeg pleier å lage.



Dette trenger du
Romtemperte eggehviter
40 gram sukker pr. eggehvite



Slik gjør du
Det er vel egentlig litt upresist å angi antall eggehviter - proffene bruker vekten på eggehviten som mengdemål. Jeg har imidlertid sneket meg unna veiingen og har vennet meg til at jeg trenger omtrent 40 gram sukker pr. dverghønseeggehvite - som er de som oftest ender i som marengs.

Skill eggeplommene fra hvitene. Det må ikke komme noe plommerester i hvitene, da er det umulig å piske dem stive. Dette gjelder også andre rester av fett, så pass på at bakebollen er skikkelig rengjort. Pisk eggehvitene stive i en kjøkkenmaskin og tilsett deretter litt sukker av gangen. Ha massen over i en sprøytepose og lag fine dotter på en bakeplate kledd med bakepapir.

Jeg kunne sikkert skrevet en hel side bare om steketid og temperatur. Det jeg imidlertid har erfart er at man aldri må overstige 100 grader. Ellers gjelder prinsippet kortere steketid ved høyere temperatur og omvendt. Størrelsen på marengsene spiller også en stor rolle i dette. Mitt beste råd er imidlertid å prøve seg frem med noen smakebiter underveis. Aldri overstig 100 grader, bruk gjerne varmluft, og om de er forholdsvis store - som pikekyssene i butikken - kan 1 time være et godt utgangspunkt, men antakeligvis trenger de mer.

Om du har for varm ovn, vil marengsene bli lysebrune og litt porøse, og det vil man helst ikke.



Lykke til og god søndag!

4 kommentarer:

  1. Er ikke dette pikekyss?

    Gleder meg til kaffe og cupcake når det passer...! :O)

    Mirjam

    SvarSlett
  2. Som del av den STORE bakedagen før jul så eksperimenterte jeg litt og fant ut at de blir veldig gode med brunt sukker også. Det gir en helt egen smak.

    Bruker samme mengdeforhold som med vanlig sukker.

    SvarSlett
  3. Hei Mirjam. Jo, marengs *er* pikekyss. Og minimarengs er vel strengt talt minipikekyss. Vi kaller det bare marengs her i huset. Derfor blir det det på bloggen også.

    SvarSlett
  4. Visste du at været visstnok har noe å si om man får sprø eller seig marengs? I regnvær blir den seig inni... Så det blir et testprosjekt når regnet kommer til våren.

    Min konditorsvigerinne steker forresten marengsbunner over natten på rett under 100 grader.

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.