mandag 12. desember 2011

Pinnekjøtt på ny måte

Pinnekjøtt er julemat nummer én! Her er det omtrent like mange meninger om julemiddagen som det er personer, men tradisjonelt har jeg vært vant til ribbe på fat og tallerkner den 24. desember. Om jeg skulle bestemt menyen, hadde jeg sparket ut svineribben og erstattet med pinnekjøtt når som helst. Dessverre har jeg ikke vetorett på denslags i huset, så her serveres det både ribbe og pinnekjøtt.



I fjor saltet og tørket vi pinnekjøtt selv for første gang, i tillegg til at mannen hadde stått for slaktingen, altså pinnekjøtt fra den virkelige bunnen. Om du er nysgjerrig på prosessen, har jeg skrevet om dette tidligere. Del 1 kan leses HER, og del 2 finner dere HER. I år henger det også saltet pinnekjøtt til tørk i kjelleren, men det er ennå ikke helt ferdig. Planen er at det skal være klart til en stor middag på nyåret.

Her kommer pinnekjøtt tilberedt på en utradisjonell måte. Denne metoden er testet ut tidligere med stort hell. Det viktigste med denne oppskriften er å bruke poteter som rist og dampe kjøttet i like deler vann og vørterøl. Potetene vil trekke til seg deilige smaker fra pinnekjøttet. De blir ikke kokt ihjel, men beholder formen fint. Man bør helst bruke mandelpoteter eller Amandinepoteter til denne oppskriften.

Dette trenger du:

Pinnekjøtt
Mandel- eller Amandinepoteter
Like deler vørterøl og vann

1/2 stor kålrabi
2 store gulrøtter
1 stor søtpotet
Smør
Crème fraîche
Salt og pepper



Slik gjør du:

Husk å vanne ut pinnekjøttet. Vi lot det ligge i kaldt vann i omtrent et døgn, og jeg skiftet vann to ganger. Legg potetene med skall i bunnen av en stor kjele. Hell over vørterøl og vann til det dekker potetene og legg pinnekjøttet over potetene. La det småsyde under lokk til kjøttet er ferdig. Min erfaring er at det som regel tar mer enn de to timene som ofte angis i pinnekjøttoppskrifter. Kjøttet er ferdig når det slipper bena. Pass på at gryten ikke kokes tørr underveis. Spe derfor på med både vørterøl og vann innimellom.

Nyt lukten som brer seg i huset og begynn på rotmosen. Jeg har i det siste erstattet den rene kålrabimosen med en rotmos som består av søtpotet, kålrabi og gulrøtter. Dette passer fint sammen med vørterølpinnekjøttet.

Skrell og rens gulrøtter, kålrabi og søtpotet. Skjær de i noenlunde like biter. Kok opp vann og ha gulrøtter og kålrabi oppi. La det koke til det nesten er mørt før du har oppi søtpoteten. Hell av vannet, tilsett smør etter smak, vett og forstand og smak til med salt og pepper. Ha eventuelt litt crème fraîche i dersom du ønsker den litt syrlige smaken.

Ristpotetene er så smakfulle at de blir foretrukket fremfor ordinære kokte poteter. Jeg lager derfor poteter ved siden av kun dersom det ikke er tilstrekkelig med ristpoteter.

4 kommentarer:

ElinH sa...

Interessant vri...!
..men før eg prøver ut lurer eg på om ikkje potetene kokar sund når dei kokar så lenge som kjøtet treng?

[kjøkkentjeneste] sa...

Om du bruker mandel- eller Amandinepoteter går det helt fint. :-)

Anonym sa...

Helt fantastisk. Ble kamp om ristpotetene (Amadine) Har på oppfordring sendt linken til alle gjestene

[kjøkkentjeneste] sa...

Så utrolig hyggelig å høre! Her blir det pinnekjøtt andre juledag. :)